Equilibrium 451 - náročná

24.06.2018

K nedeľnej šálke kávy sme si pribalili do postele Equilibrium. Bolo mi povedané, že mám očakávať zmes 1984 a Fahrenheita 451. Viac mi nebolo treba. Teda okrem cesnakového chlebu na zahryznutie. Zbožňujem kvalitné dystópie, ktoré ma nútia premýšľať, uvažovať a cítiť. Príbeh Služobníčky a Fahrenheita som čítala tesne za sebou a doteraz s úsmevom spomínam na argumentami pretkané konverzácie, ktorá dystópia nás desí viacej, prečo, ku ktorej máme bližšie…Desivé ale až príliš reálne na to, aby mohli byť ignorované.

668f26d2-7ce9-4f80-8c47-0323a08ae632

Film skončil. Pofrfľala som si na príliš americký koniec a zase raz som bola počastovaná komplimentom, že som príliš náročná. Áno, som. A vôbec ma to nesere. Investujem svoj čas. Tak chcem kvalitu. Equilibrium napriek tomu stálo za to. Doručilo otázky a emócie. Viem, že ak by som niekedy v živote mala za niečo bojovať (rodina a priatelia sú samozrejmosť), tak by to bolo ako v tomto filme. Umenie, vedomosti a sloboda. To čo nás robí ľuďmi. City, túžby, hlad po poznaní a poznávaní.

Vlastne, istým spôsobom bojujem. Jedinou zbraňou, ktorú ako-tak ovládam. A náboje hľadám tam, kam ich skryli moji predchodcovia, v ich dielach. Myšlienky, správne formulované dokážu dodať nádej a silu, ukázať smer ale aj zabíjať masy rýchlejšie ako akákoľvek iná zbraň. Zlo vyhrá v momente, keď väčšina uverí, že neexistuje. Rovnováha existuje. Tým pádom aj obe jej strany sú skutočné a potrebné.

Nebojím sa zlého. Bojím sa strachu, ľahostajnosti a klamstiev. Pálenie kníh, utláčanie menšín, obmedzovanie slobody, zabíjanie kvôli mysleniu mimo normy…Toto všetko tu už bolo. A príde to znova. Lebo veľa ľudí verí, že to všetko už prehrmelo a kašlú na lekcie, ktoré z toho vyplynuli.

Veštby dystopických autorov pretkávajú našu realitu. Gileáda v diskusiách o potratoch, hanení feminizmu a rovnoprávnosti vo všetkých rovinách. Rovnováha v ponižovaní, ignorovaní a zosmiešňovaní pocitov, umenia a nových názorov. Iba sterilné a tvrdé je správne. Zakladanie požiarov vysoko vyretušovanými životmi na sociálnych sieťach a hľadanie zmyslu na povrchu šablón, ktoré vraj zrkadlia varianty života. Všetky vedú slepé stádo mäsiarovi. Viera v klamstvá, plochá Zem, koľko je dva plus dva, či odmietanie holokaustu sú perly hodné Oceánie s Veľkým Bratom v pozadí… Stačí si všimnúť namieru šité reklamy, keď si človek zapne počítač.

Áno, som prieberčivá. Chcem kriticky myslieť, naplno cítiť a do posledného dychu objavovať a rásť. Otrasy a búrky emócií. Žiadne fajn. Učiť sa a neopakovať chyby.

Nejaká odporúčaná literatúra? (Absyntovky mám už na muške.)

0 komentárov

Petra Danovičová

V minulosti - Shaolingirl (Birdz) a Jedna Z Davu (Blogspot). Dnes - Zberateľka Zážitkov. Snívam o titule - spisovateľka. Milujem písanie. Som špongia informácií, kvalitnej kávy a vína, ktorá neprežije bez kníh, pozorovania okolia a dobrej hudby - najmä jazzu.

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár