Sú zlozvyky skutočne zlé?

03.12.2018

Som:

  • lenivá
  • otravná
  • ukecaná
  • antisociálna
  • tvrdohavá

c32d911e-5fd6-4058-98ee-e5ae10ce0c0e Photo by Manan Chhabra on Unsplash

A k tomu do všetkého pichám nos, všetko chcem vedieť.

Napriek tomu všetkému sa so mnou dá vydržať. Dokonca existujú ľudia, ktorí si moju spoločnosť užívajú. Napriek mojim neduhom.

Kto kedy povedal, že zlozvyky sú zlé?

Záleží od uhlu pohľadu. Sama som im krivdila. Dlho-predlho. Vtedy som sa videla ako hnilá, slepá, sprostá…pokračovať asi nemusím. Tento krivdiaci uhol pohľadu nechávam zapadnúť prachom, už nepatrí do mojej prítomnosti.

Čo sa zmenilo?

Mám novú prácu. A tam sa učím. Napríklad aj trpezlivosti, vľúdnosti, keď sa na to necítim, či organizovaniu, či už seba alebo mojich báb a povinností. Najmä však nazeraniu na veci, vrátane zlozvykov, z viacerých uhlov.

Všetko zlé je na niečo dobré je klišé. A tak ako väčšina z nich, má pravdu.

Lenivosť spomaľuje, občas úplne ničí akýkoľvek rast a vývoj. Na druhej strane, lenivci ako ja dokážu nájsť najefektívnejšie riešenia. Prečo? Lebo sa nám nechce srať s jednou vecou pol dňa. Nájdem skratku. Čím skôr vybavím to čo treba, tým skorej si môžem popíjať svoju kávičku.

b5224527-6020-4542-85a9-c0dc03b73583 Photo by Benjamin Combs on Unsplash

Otravná? Keď niečo chcem, tak budem dobiedzať dovtedy, kým sa to nepremení na realitu. Väčšine ľudí to chvíľku trvá. Očakávajú, že ma to prestane baviť. Po siedmom e-maily alebo telefonáte to vzdajú a spravia to čo požadujem, len aby mali pokoj. Lebo otravnosť je to isté ako vytrvalosť. Ja sa nevzdávam.

Moja maminka občas stráca niť keď spustím svoj prednes, a to ma trpí už skoro tridsať rokov. O čo ťažšie to majú tí čo ma nepoznajú. Avšak keď sa dačo pokašle a treba hrať o čas, aby si ľudia nevšimli, že riešim so svojimi ženami problém za pochodu, ukecanosť príde vhod. Od počasia (viem sa sťažovať alebo tešiť z akejkoľvek meteorologickej predpovede), cez dni v týždni, hudbu, knihy, kávu, módu až po témy o ktorých nemám ani paru, vykecám sa alebo prinútim ľudí aby rozprávali oni. Vykrútiť sa z problému o ktorom som ani nevedela, že existuje? Maličkosť. Ukecanosť = komunikatívnosť. Dozviem sa občas viac ako som sa pýtala. Ba čo viac. Dokážem presvedčiť ľudí, že viem o čom hovorím aj keď varím zo vzduchu. A to sa oplatí.

Ako sa dá skombinovať komunikatívnosť a do očí bijúca antisociálnosť? Plané reči ma vyčerpávajú rovnako ako bicyklovanie na stacionárnom bicykli. Nikam človeka neposunú ale zabijú čas a dajú sa natrénovať aby ich človek vydržal vykonávať dlhú dobu. Venujem sa obom. Planým rečiach v rámci náplne práce a stacionárnemu bicyklu lebo ľúbim jesť. Ľudí si však do života vyberám a tých pár voľných hodín počas týždňa venujem tým, ktorí mi za to stoja. Ak mám možnosť, radšej zostanem doma s knihou v ruke. Poloprázdne galérie si užívam väčšmi ako populárne exhibície. Baví ma sledovať ľudí, no venovať im moju energiu? Ďakujem, neprosím. Idem za kvalitou. Radšej strávim osem hodín s niekým (že, Slniečko?), kto ma nabíja, teší a budí k životu ako pol hodiny s každým energetickým upírom, ktorému sa zažiada trochu spoločnosti. Vyberám si. Lebo život mám len jeden a radšej ho strávim s nosom v knihách ako medzi ľudmi s ktorými si nemám čo povedať.

Moja tvrdohlavnosť je podobná mojej otravnosti. Len tentokrát mierim na seba, nie na iných. Že to nejde? Prvý, druhý, stodvadsiaty tretí krát? No a čo. Niekto iný to dokázal tak prečo nie ja. Som vytrvalá. Padnem na nos, oprášim sa a ide sa znovu. Inteligentnejšie, vynaliezavejšie ale znovu. Viem,že som silnejšia a múdrejšia ako si veľakrát myslím. Just bude po mojom. Od mala ma iní podceňovali a ja som im zas a znovu ukazovala, že sa mýlili. Teraz dokazujem sama sebe. Že na to nemám? To. že si často neverím, neznamená, že to nedokážem. Nevzdám sa. Ono to vždy ide, keď sa chce.

Najlepšie na koniec. Vo všetkom sa ňúram. Všetko musím vedieť. Som zvedavá. Preto mám taký rozhľad. Lebo mi to nestačí. Toľko vecí ešte potrebujem spoznať a naučiť sa, že sa až priveľmi často častujem za sprostú. Tento zlozvyk je môj najobľúbenejší. Preto čítam,preto pozorujem, preto sa pýtam, preto mám neustále “prečo?” a “ako?” na jazyku. Jeden život nestačí aby som vedela všetko čo chcem vedieť. Neprestanem sa učiť. Milujem vedieť viac. Čo je na tom zlé?

Aké “zlozvyky” trápia Vás? Dúfam, že ich uvidíte v inom svetle ak ste sa dočítali až sem.

P.S Zlozvyky a závislosti sú dve rozdielne kategórie. A áno, cigaretka, pohárik či koláčik na upokojenie patria do tej druhej kategórie.

0 komentárov

Petra Danovičová

V minulosti - Shaolingirl (Birdz) a Jedna Z Davu (Blogspot). Dnes - Zberateľka Zážitkov. Snívam o titule - spisovateľka. Milujem písanie. Som špongia informácií, kvalitnej kávy a vína, ktorá neprežije bez kníh, pozorovania okolia a dobrej hudby - najmä jazzu.

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár