Piesne mojich ľudí

23.04.2024

Ako by som znela, ak by som bola pesnička? A čo by počuli iní, keby si ma pustili? A ako by som chcela znieť? Sú to silné myšlienkové pochody neskoro v noci až na to, že sa s nimi zabávam poslednou dobou často.

1daf631d-717f-4f7b-b59e-cb578b9440ed

Na Instagrame vidím trend, kedy ľudia pridávajú deň po dni špecifické pesničky - s farbou alebo číslom v názve, také ktoré im niekoho pripomínajú, také na ktoré radi tancujú…Baví ma počúvať ich voľby. Občas mi pripomenú pieseň, ktorú mám rada alebo objavím dačo pre mňa nové, dobré, zaujímavé.

Najradšej by som sa ľudí okolo mňa opýtala, aká pesnička im pripomína moju maličkosť. A ak by ma mali prirovnať k piesni, ktorá by to bola. Ako by som podľa nich znela. Verím, že by som si nazbierala zaujimavý playlist. Pochybujem, že by sa našli dvaja ľudia, ktorí by mi vybrali rovnaké piesne.

A tak sa bavím a dumám nad tým, aké piesne by pre mňa boli moji priatelia, rodina. A prečo práve tie. Lebo toto moje bavenie je seriózna aktivita. Netlácham sa v predpokladateľných plytčinách. V tých sú akurát tak tie piesne, ktoré mi pripomínajú toho či onoho, tú či onú.

Vysvetlím na príklade. Bon Jovi a Born To Be My Baby mi až nadosmrti roztiahne úsmev na tvári a pripomenie moju Vlčicu. Spoločné spomienky a spoločná slabosť na chlpaté mužské hrude. Avšak, ak by Vlčica bola mojou piesňou, tak by nebola žiadnou poprockovou vypaľovačkou. Ona by bola mojou Ninou - Baltimore. Text piesne znie smutne, depresívne ale melódia je upokojujúca, relaxujúca, kontrastujúca. A hlas mojej Niny! Tá pieseň znie ako moja Vlčica. Ako objatie, že všetko bude dobre a je jedno aké hovno strelilo do vetráku.

Hovorím, seriózna aktivita. Núti ma pozorovať pocity, vnímať čo ktorý vzťah (vrátane vzťahu samej k sebe) vo mne rozvibrováva, na akých vlnách ma to unáša a najmä kam. Nie logicky, srdcom.

Tie pripomienkové piesne strieľam poväčšine bez problémov, no tie, ktoré ma skutočne zaujímajú? Tie pesničky mi dávajú zabrať. Potom si vyrobím playlist priateľov, ktorý mi bude znieť v ušiach, keď mi bude smutno.

Sama by som chcela znieť každému inak. Tak ako máme jedinečné vzťahy. A ako zniem sama sebe? Ako kedy…V poslednej dobe najčastejšie takto.

P.S. Pokojne mi napíšte sem do komentáru alebo niekde do správy či už piesne spojené so mnou alebo na akú pesničku sa sami cítite poslednou dobou. Rada si rozšírim repertoár.

0 komentárov

Petra Danovičová

V minulosti - Shaolingirl (Birdz) a Jedna Z Davu (Blogspot). Dnes - Zberateľka Zážitkov. Snívam o titule - spisovateľka. Milujem písanie. Som špongia informácií, kvalitnej kávy a vína, ktorá neprežije bez kníh, pozorovania okolia a dobrej hudby - najmä jazzu.

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár