Ženy roku 2019 - Januárové "K"

31.01.2019

Trikrát Katka. Jedna mi pripomenula, že vzdialenosť sa neráta pri skutočnom priateľstve. Druhá ma inšpiruje nebáť sa odísť, keď je treba. Posledná rozosieva pokoj a učí ma pestovať si ho v sebe. Silné, inšpiratívne, úžasné… Všetky tri mi zlepšili január a život tak vo všeobecnosti. A keďže som sa rozhodla vypúšťať do éteru viac dobra cez riadky, slová a myšlienky, zobrala som si ich na mušku.

Ako to dokážu ony? Kto vlastne sú? Vyspovedala som ich. Pýtala som sa tak, aby ste spoznali to dôležité aj vy. Ako sa vnímajú ony a ako ich vidím ja? A prečo práve táto trojka vymodelovala z tohto mesiaca obdobie vďačnosti, rastu a rovnováhy? Čo ma naučili, v čom ma inšpirovali, prečo ich obdivujem? Ako mi zmenili život?

Katka V.

Znovuzrodené priateľstvo, ktoré povstalo z prachu slovenského školstva. V časoch dávno minulých mi zachraňovala riť z matiky. Dnes je priateľkou na telefóne, či už sa schyľuje k vražde alebo cestovaniu v dopravnej špičke so škvrnou od jogurtu v lone. Katulka učí nemčinu v Nemecku - na univerzite tých čo nevedia ani mäkké fň a utečencov ktorým svojím prístupom mení život.

Naučila ma prijať samu seba so všetkým, čo balíček “Danovičová” obsahuje a najmä, že vytrvalosť v ceste za snami sa vypláca. Dostať sa tak ďaleko iba vďaka usilovnosti a tvrdej robote? Ono to ide a ona je toho dôkazom.

Inšpirovala ma preskúmať Nemecko od krajiny ako takej, histórie a literatúry až po hudbu. Mali by ste ju počuť rozprávať. Normálne tá nemčina zrazu znie pekne. Jej láska k tejto krajine a jazyku je nákazlivá.

Obdivujem ju, že učí. Akt obetovania života na úkor ľudí, ktorí ani netušia, aký dar im učiteľ predkladá pred nos s ružovou mašľou a trblietkami…ja by som skončila v base za mnohonásobnú vraždu/ublíženie na zdraví ešte pred obedňajšou prestávkou.Ona nie. Je jedna z tých vzácnych učiteliek, ktoré dokážu namotivovať študentov chcieť vedieť viac. Lebo ľúbi vedomosti a ich šírenie.

Tým, že sa mi vrátila do života po rokoch tak, že sa cítim, akoby z neho nikdy nezmizla, mi zmenila život. Ona je dôkazom, že skutočné priateľstvo existuje.

a66e4af0-1001-4e76-9fba-3ea11522aee8 Pošli mi svoju fotku, na ktorej sa sama sebe páčiš a rada sa na ňu pozeráš.

Pýtala som sa a tu sú odpovede:

Charakterizuj sa troma slovami

Srdečná, obetavá, zodpovedná

Obľúbený nápoj? Farba? Typ umenia?

Čierny čaj, všetky sýte farby (tyrkysová, fialová, zelená,….), hudba

Pri čom zabúdaš na čas?

Pri basketbale a pri mojej láske

Čo si na sebe najviac ceníš?

Schopnosť pomôcť iným a podporiť ich.

Udalosť, ktorá ťa urobila silnejšou

Presťahovanie sa do Nemecka

Krok,z ktorého si bola posraná ale aj tak si ho urobila?

Presťahovanie sa do Nemecka

Ako kočíruješ emócie?

Uff, dosť ťažko. Hnev zvládam, strach a smútok ale nie.

Považuješ sa za feministku? Prečo?

Som zástankyňa rovnocennosti a rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami, v tom zmysle som feministka ale hrotenie v zmysle furt a všetko pre ženy a všade napísané všetko v oboch rodoch tak to sa ma netýka.

Podeľ sa o sen/cieľ, ktorý sa ti podarilo splniť. Aký sen/gól máš na muške teraz? Prečo?

Úspešne som doštudovala, čo som chcela a našla lásku. Môj sen je stráviť s ňou celý život. Kariérny cieľ je dostať trvalé pracovné miesto na uni.

Chcela by si niečo dodať? Podeliť sa so mnou a ľuďmi, ktorí toto čítajú? Horúce odporúčanie?

Verte na svoje sny a choďťe si za nimi, aj keď to je niekedy sakra náročné a stojí to veľa sĺz…

Kata A.

Kolegyňa a kamarátka Kata mi pripomenula, že čaj nie je slabšia náhrada kávy ale životný štýl. Je to o tom zastaviť, venovať si čas, hýčkať sa, meditovať, liečiť a dopriať si čas sama so sebou. Vyrovnaná a pokojná, otvára sa druhým pomaly, ako truhlica plná pokladov - treba si ju zaslúžiť ale stojí za to.

Naučila ma byť otvorená novým koncom. Lebo sú to začiatky v maskáčoch. A tiež mi stále ide príkladom, že je možné, mať od rána do večera pozitívny a pokojný prístup k životu/dňu.

Inšpirovala ma upratať si priority - viac času vášňam, tie neposkladané ponožky neutečú. Či už čaj alebo fotenie v jej prípade, kto chce, čas si nájde.

Obdivujem pokoj, ktorý z nej vyžaruje a aj jej vytrvalosť, kondičku, odvahu a odhodlanie v tejto kurevskej kose bicyklovať všade po Londýne. Ja by som sa zabila/nechala nedobrovoľne zabiť.

Z diskusií s ňou som zistila, že má rovnaké slabiny ako ja (napr. prokrastinátori sveta hláste sa!), ale nevzdáva sa a snaží sa ich a svoj život osedlať. Nie som sama a divná. Je nás viac a spolu to dáme. Pokojne a pomaly. Zmena života správne načasovaným rozhovorom, to si dovoľ.

dca485d1-e1c7-4456-a84c-0465097e51aa Pošli mi tvoju fotku, na ktorej sa sama sebe páčiš a rada sa na ňu pozeráš.

Pýtala som sa a tu sú (preložené) odpovede:

Charakterizuj sa troma slovami

Môžem preskočiť túto otázku? :D

Obľúbený nápoj? Farba? Typ umenia?

Bez rozmýšľania viem vybrať iba nápoj - čaj. Ale ostatné…to je ťažšie. Mám rada moje možnosti, lebo všetko závisí… Pri farbách záleží viac od textúry a prostredia, všetky majú svoj čas a priestor. A keď to príde na umenie…je toľko možností z čoho si vyberať.

Pri čom zabúdaš na čas?

Pri cestovaní a zachytávaní spomienok do fotiek, pri prechádzkach v lesoch alebo parkoch, pri jóge a pri pití čaju.

Čo si na sebe najviac ceníš?

Ak mám byť úprimná, tak túto otázku nemôžem zodpovedať. Odpovedať nechám mojich blízkych priateľov. (Pri neskoršom rýpaní odpovede mi povedala, že si nemyslí, že je dosť dobrá podľa svojich merítok.)

Udalosť, ktorá ťa urobila silnejšou

Každý jeden krát, keď si musím stáť za svojou pravdou, pretože občas to nie je iba o pravde ale aj o potrebe pozrieť sa na situáciu z nadhľadu, či to so mnou nemanipuluje moje ego, ktoré chce stoj čo stoj vyhrať. Myslím si, že tento typ sebareflexie zocelí každého.

Krok,z ktorého si bola posraná ale aj tak si ho urobila?

Všetky rozhodnutia s dlhotrvajúcimi následkami, ktoré ovplyvnili ostatných okolo mňa alebo mňa mi prídu hrôzostrašné.

Ako kočíruješ emócie?

Stále sa učím usmerňovať aceniť si svoje emócie, rozoznať ich spúšťače. Ako ma ovplyvňujú a akým spôsobom sa zrkadlia na mojom okolí. Je to dlhodobý proces ceniť si a vnímať pozitívne a aj negatívne emócie, keďže viem, že oboje mi slúžia k dobru a ja som tá ktorá im udáva smer.

Považuješ sa za feministku? Prečo?

Nie som feministka, minimálne nie štýlom ako je to vo svete prezentované v dnešnej dobe.

Podeľ sa o sen/cieľ, ktorý sa ti podarilo splniť. Aký sen/gól máš na muške teraz? Prečo?

Presťahovanie sa do zahraničia bolo mojím snom, taktiež ako každý jeden z výletov a ciest s mojím priateľom. A do budúcna, chcela by som sa usadiť v zahraničí a nájsť stabilitu. Ďalší veľký krok.

Chcela by si niečo dodať? Podeliť sa so mnou a ľuďmi, ktorí toto čítajú? Horúce odporúčanie?

Nezabúdaj dýchať!

Kate T.

Plnohodnotné priateľstvo je zatiaľ v zárodku ale zaliali sme ho roibosom a filtrovanou kávou z Kambodže. Zlatá zákazníčka,ktorá nás namotala na ručnú výrobu keramických hrnčekov, zápisník a kniha na stole. Neprihovor sa jej, keď je to celá Ja plus skvelý nápad s ručne robeným keep cupom. Z päťminútových debát tu a tam sa zmenila zo sivej myšky na hlavnú hrdinku, ktorá udáva tempo svojmu príbehu a nohu z plynu neskladá ani náhodou.

Naučila ma znovu veriť na náhody, počúvať vnútorné vedenie v znamení krokov do neznáma. Aj tá káva sa stala len tak - prečo nie?

Podobne ako Kata, inšpirovala ma v presmerovaní mojej energie. Radšej ju investovať do ľudí, projektov a aktivít, ktoré pomáhajú rásť (či už mne alebo iným) než vylievať ju cez internetové okno. Maličkosť pre mňa, môže byť splneným snom pre niekoho iného.

Obdivujem jej túžbu nezištne pomáhať ľuďom nájsť sa, rásť a pochopiť akí sú úžastní.

Zmenila mi život - bez opýtania či prosenia mi otvorila dvere do ďalšej kapitoly. Je na mne ako nimi prejdem a či sa vôbec chytím kľúčky. Pripomenula mi, ako môžu mať malé gestá veľký dopad.

5bd79e37-ca2e-479c-a0c2-f98d4fb6172a Pošli mi tvoju fotku, na ktorej sa sama sebe páčiš a rada sa na ňu pozeráš.

Pýtala som sa a tu sú (preložené) odpovede:

Charakterizuj sa troma slovami

Bystrá, kreatívna, nákazlivá

Obľúbený nápoj? Farba? Typ umenia?

Gin s tonikom alebo čierna filtrovaná káva. Modrá farba. Keramika a/alebo film.

Pri čom zabúdaš na čas?

Pri práci v keramickom štúdiu, počas dlhých prechádzok alebo behu a strácaním sa v snoch

Čo si na sebe najviac ceníš?

Schopnosť byť milá a pozorná ku všetkým ľuďom okolo mňa.

Udalosť, ktorá ťa urobila silnejšou

Tých bolo viac ako dosť, ale rozhodnutie odsťahovať sa z Ameriky do Európy bolo jednou z tých najväčších udalostí. Hoci som sa odvtedy posunula hodný kus vpred, stále považujem tento prvý veľký krok za niečo veľmi dôležité.

Krok,z ktorého si bola posraná ale aj tak si ho urobila?

Neskutočne som sa desila dať výpoveď v práci. Bola som tam neskutočne nešťastná a tak, keď som konečne odišla, zrazu som sa cítila slobodná. Stále ma mrzí, že som to neurobila skorej.

Ako kočíruješ emócie?

Píšem si denník. Je to súkromný priestor, kde si môžem úprimne upratať v hlave čo si myslím. Bez pretvárky. Keď si človek dopraje nejaké útočisko, kde môže preskúmať svoje pocity, zjednoduší to ich kočírovanie a pomôže pochopiť čo si ozaj myslí a prečo.

Považuješ sa za feministku? Prečo?

Nie tak úplne. Verím, že muži a ženy sú neodmysliteľne rozdielni. A myslím si, že ženy by nemali stráviť tak veľa času snahou hrať sa v chlapskom svete, najmä čo sa týka podnikania.

Podeľ sa o sen/cieľ, ktorý sa ti podarilo splniť. Aký sen/gól máš na muške teraz? Prečo?

Skutočne som chcela vedieť plynule nemecky, keď som sa presťahovala do Nemecka. A jednoznačne to vyžadovalo veľa snahy a výdrže. Nútila som sa vystavovať sa iba situáciám, kde sa dalo použiť iba nemčinu - dokonca som istú dobu pracovala na pozícii asistentky, najmä preto aby som mohla používať nemčinu denne v práci. Ešte stále neviem plynule nemecky a už zvažujem začať so štúdiom ďalšieho jazyka.

Čo majú spoločné? Všetky žijú naplno, neboja sa rozumne riskovať, ísť si za snami a pracovať na sebe.

Jednu som bola navštíviť, s druhou som bola na káve a tretia mi spríjemňovala väčšinu pracovných dní. Vďaka nim sa môj Január niesol v rytme hýbania riťou za snami.

Máte svoju Katku? Inšpirátorku, učiteľku a motivátorku. Ak nie, padajte do ulíc, kaviarní, škôl, obchodov. Úžasné ženy (a ich príbehy) sa skrývajú na každom kroku.

================================================

Odporúčané čítanie/počúvanie:

V. Woolf - The Mysterious Case of Miss V

Helium Vola - Selig

0 komentárov

Petra Danovičová

V minulosti - Shaolingirl (Birdz) a Jedna Z Davu (Blogspot). Dnes - Zberateľka Zážitkov. Snívam o titule - spisovateľka. Milujem písanie. Som špongia informácií, kvalitnej kávy a vína, ktorá neprežije bez kníh, pozorovania okolia a dobrej hudby - najmä jazzu.

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár