Píš to čo chceš čítať ... po prvom týždni

29.01.2019
Túto formulku idem tento rok používať aj u seba. Sarkazmom presiahnuté články plné pocitov,ktoré ťahajú človeka k zemi a kradnú vôľu žiť sekám na minimum……Viem, čo môžem zmeniť sama a na to sa zameriam.

V tej chvíli ako som tie slová napísala, padlo hovno do vetráka. Život odvtedy testuje, či si stojím za slovom. Toľko šťavnatých podnetov na pi-ehm-vanie! S toľkými kreténmi som mala česť! Dokonca aj knihy mi v istej forme skúsili stúpať na otlaky. Tak veľmi to lákalo písať pičungy.

80ca1fd5-4c86-4a88-9c1d-88a9b5330dc0 Photo by Johnson Wang on Unsplash

Nie je to jednoduché preprogramovať si mozog zo špirály negativity na produktívne spracovanie ponúknutých podnetov. Zatiaľ skúšam formu lekcií. Vytočím sa. Čo ma to má naučiť? Čo je na tom dobré?

Funguje to asi takto:

Zákazníčka - krava. Hrala sa na vtipnú ponižovaním môjho teamu. Začala som zvažovať, či nie je načase prvýkrát napľuť niekomu do kávy. Rozblikala sa mi varovná protinasieracia kontrolka niekde v čelovom laloku mozgu (poraďte ako preložiť prefrontal cortex?) a ja som sa prepla do úlohy študenta. Zákazníčka - ďalší štúdijný materiál.

Prečo si niekto potrebuje liečiť ego ubližovaním iným? Aký zlý život/deň tá žena musí mať, keď sa snaží získať stratenú energiu takýmto smutným spôsobom. Ako nabudúce slušne zabrániť podobným osobám v lúpeži mojej dobrej nálady? Plus, dobrá motivácia písať poviedky, bola by radosť napísať mini-krvák s humorným podtónom z kaviarenského prostredia (Mimochodom, chceli by ste si dačo také prečítať?)

a6393914-67cf-4ac3-ac66-9eee9136f203 Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

V skratke, najprv som si rozanalyzovala ju, jej správanie. Pokúsila som sa ju pochopiť. Potom som si pridala mentálnu poznámku o tom, že byť milá na všetkých ľudí okolo sa oplatí aj keď si to možno nevšimnú. Pre svoje vlastné psychické dobro a aj preto, lebo som čerstvo okúsila zrážku s…..negatívne ladenou ženskou, ktorá nekontrolovala svoje správanie. Snaha pripraviť sa na ďalšie podobné konverzácie a ako ich zhasnúť/preladiť už v zárodku. Nakoniec som zapla fantáziu a prinavrátila som si dobrú náladu kreatívnym vyžitím - vytvorila som si z celej udalosti osnovu na krátku poviedku.

Zatiaľ to pomáha. Ľudia sa dajú študovať ako exotický hmyz - síce im chýbajú extra nožičky či tykadielka, no tým bojovým sfarbením podľa najnovších trendov to uhrali na remízu. Cestovanie v dopravnej špičke keď sa čítať ozaj nedá, je čistá seansa s múzou. Už len doladiť zaznamenávanie nápadov v central line, keďže občas nemám priestor na dýchanie, nieto ešte na papier a pero. A nervy z preplneného fitka sa dobre pália intervalovým tréningom na čomkoľvek čo je voľné, možnosť naučiť sa používať ďalšiu mašinu je bonus.

Podraz, ktorý ma skoro dostal do kolien sa týkal knihy, ktorú som chcela skutočne veľmi ľúbiť, tak často mi bola odporúčaná. To ako bola napísaná ma však vystreľovalo do úplne nových výšin nervnosti. Vtedy prišla pomoc od môjho chlapa. “Šak to odlož a čítaj niečo lepšie.” Jendoduché, že?……no ani nie. Bojovala som s tým. Som tvrdohlavá a knihy nenechávam nedočítané. Túto som však dala bokom. Moja dobrá nálada mi za tú výchovnú lekciu stojí. Jeden život mi aj tak nebude stačiť na prečítanie všetkých kníh, ktoré mám na pláne. Vďaka tejto knihe (a nákupu ďalších online) som sa naučila o sebe oveľa viac ako len dôležitosť určenia si priorít. Ale o tom nabudúce.

Tréning ostreľovania z vetráku ma zatiaľ učí nie len uskakovať správnym smerom ale aj maľovať abstraktné obrazy z munície. A najmä nesrať doň ale rozprašovať radosť a dobro.

Som zvedavá na ďalšie lekcie.

0 komentárov

Petra Danovičová

V minulosti - Shaolingirl (Birdz) a Jedna Z Davu (Blogspot). Dnes - Zberateľka Zážitkov. Snívam o titule - spisovateľka. Milujem písanie. Som špongia informácií, kvalitnej kávy a vína, ktorá neprežije bez kníh, pozorovania okolia a dobrej hudby - najmä jazzu.

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár